Aulonocara stuartgranti Mdoka Reef

GPS : 10°16’50″S, 34°10’44″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel, Magnus Sandberg
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Mdoka Reef
GPS: 10°16'50"S, 34°10'44"E

Místo výskytu

Aulonocara stuartgranti obývá písečnou a přechodovou zónu v hloubce 20 až 30 metrů.

Lokalita

Chadagha (Malawi), Charo (Malawi), Chesese (Malawi), Chewere (Malawi), Chiloelo (Mosambik), Chilucha Reef (Mosambik), Chilumba Harbour (Malawi), Chimwalani Reef (Malawi), Chinuni (Mosambik), Chiofu Bay (Malawi), Chirwa Island (Malawi), Chitande Island (Malawi), Chitimba Bay (Malawi), Chitimba Bay deep (Malawi), Chiwindi (Mosambik), Cobwé (Mosambik), Gallireya Reef (Malawi), Gome Rock (Malawi), Hai Reef (Tanzánie), Hongi island (Tanzánie), Hora Mhango (Malawi), Kande Island (Malawi), Katale Island (Malawi), Lion Point (Malawi), Liutche (Mosambik), Londo Bay (Mosambik), Luwala Reef (Malawi), Malopa (Malawi), Mbowe Island (Malawi), Mbweca Rocks (Mosambik), Mdoka Reef (Malawi), Metangula-North Bay (Mosambik), Minos Reef (Mosambik), Mphanga Rocks (Malawi), Mundola Point (Malawi), N'kolongwe (Mosambik), Narungu (Malawi), Ngara (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Nkhungu Reef (Mosambik), Ntekete (Malawi), Ntumba (Mosambik), Otter Island (Malawi), Pombo Rocks (Tanzánie), Puulu (Tanzánie), Ruarwe (Malawi), Sanga (Malawi), Tchinga Reef (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Thundu (Mosambik), Tumbi Point (Mosambik), Undu Reef (Tanzánie), Wikihi (Malawi).

Velikost

Samec : 10 cm, samice : 8 cm.

Potrava

Korýši, larvy hmyzu, které hledá v písku.

Charakter chování

Tento druh patří mezi klidné neagresivní cichlidy a proto by měl být chován s druhy podobné povahy. Samci můžou být v období rozmnožování teritoriální. V jezeře samci obhajují svá teritoria, písečné jamky pod kameny, kde se snaží nalákat samice ke tření. 

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 300 litrů a nejméně 130 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Otopharynx, Lethrinops (menší druhy), Placidochromis, Labidochromis caeruelus, Labidochromis perlmutt, Copadichromis. Důležité: chov s jinými druhy Aulonocara sebou nese velké riziko křižení druhů a tím i hybridizaci!

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.