Chindongo cyaneus Chinyamwazi Island

GPS : 13°54’26″S, 34°56’13″E

Informace



Fotografie: Tomáš Vrzal
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chinyamwezi Island
GPS: 13°54'26"S, 34°56'13"E

Místo výskytu

Chindongo cyaneus obývá skalnatý biotop (často v blízkosti malých kamenů) v hloubce 20 až 40 metrů.

Lokalita

Chinyankwezi Island (Malawi, typ lokality), Chinyamwezi Island (Malawi).

Velikost

Samec : 10 cm, samice : 8 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

Samci i samice jsou agresivní a teritoriální. Samci vykazují vysokou vnitrodruhovou agresi, ale i agresi vůči jiným druhům. Ve volné přírodě samci Ch. longior brání svá teritoria mezi kameny o rozloze 1 až 2 m2.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 160 cm a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4), skupina (3/6 a víc).

Vhodné druhy

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.