Chindongo sp. ‚elongatus‘ Masimbwe Island

GPS : 12°6’34″S, 34°43’35″E

Informace



Fotografie: Marc Redfern
Video: Pete Barnes
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Masimbwe island
GPS: 12°6'34"S, 34°43'35"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop.

Lokalita

Cobwé (Mosambik), Likoma Island (Malawi), Mara Point (Mosambik), Masimbwe (Malawi).

Velikost

Samec : 12 cm, samice : 10 cm.

Potrava

Řasy, rozsivky, mikroorganismy.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 400 litrů s minimální délkou 150 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4), skupina (3/6 a víc).

Vhodné druhy

Labeotropheus, Metriaclima, Chindongo, Tropheops.

IUCN - RED LIST