Cynotilapia zebroides Cove Mountain (Lutera Reef)

GPS : 10°26’22″S, 34°33’51″E

 

Informace



Fotografie: Ricky Ward - UK aquatic import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Cove Mountain
GPS: 10°26’22″S, 34°33’51″E

Místo výskytu

Cynotilapia zebroides obývá skalnatou a přechodovou oblast bohatou na sediment v hloubce 10 až 40 metrů.

Lokalita

Populace : Ababi Island (Malawi), Cape Kaiser (Tanzánie), Cove Mountain (Tanzánie), Charo (Malawi), Chewere (Malawi), Chiloelo (Mosambik), Chinuni (Mosambik), Chinyankwazi (Mosambik), Chirva Island (Malawi), Chitande Island (Malawi), Chitimba Bay (Malawi), Chiwindi (Mosambik), Chuanga (Mosambik), Cobwe (Mosambik), Fuawe (Malawi), Gallireya Reef (Malawi), Gome Rock (Malawi), Hongi Island (Tanzánie), Hai Reef (Tanzánie), Higga Reef (Tanzánie), Ikombe (Tanzánie), Jalo Reef (Malawi), Likoma Island (Malawi, typ lokality), Linganjala Reef (Malawi), Lupingu (Tanzánie), Lumbila (Tanzánie), Magunga Reff (Tanzánie), Maingano Island (Malawi), Makulawe Point (Malawi), Matema (Tanzania), Mara Point (Mosambik), Mbenji Island (Malawi), Mbowe Island (Malawi), Minos Reef (Mosambik), Ntekete (Malawi), Ndonga (Tanzánie), Ndumbi Rock (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Otter Island (Malawi), Pombo Rock (Tanzánie), Tchinga Reef (Malawi), Thumbi Point (Tanzánie), Thumbi West Island (Malawi), Thumbi Point (Mosambik), Undu Reef (Tanzánie).

Velikost

Samec : 10 cm, samice : 8 cm.

Potrava

Plankton, zooplankton, řasy.

Charakter chování

Vnitrodruhově agresivní, teritoriální. Ve volné přírodě samice a mladí samci tvoří větší hejna, kde v povrchové vodě během dne loví plankton. Při soumraku, kdy plankton odpluje se ryby vrací zpět do skal, kde se ukryjí v malých jeskyních. Při svítání se celý koloběh opakuje. Teritoriální samci jsou vázáni na malé až středně velké kameny, kde v jeskyních budují svá teritoria, které poměrně agresivně brání proti jiným samcům. Tření ryb probíhá vždy v odpovídající jeskyni nebo pod kameny, kde samci vyhloubí písečnou jamku.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 350 litrů a nejméně 130 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

IUCN - RED LIST