Iodotropheus sprengerae Makokola Reef

GPS : 13°50’21″S, 34°57’22″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Makokola Reef
GPS: 14°15'34"S, 35°7'33"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatou a přechodovou oblast v hloubce 3 až 40 metrů.

Lokalita

Boadzulu Island (Malawi), Makokola Reef (Malawi), Chinyamwezi Island (Malawi), Chinyankwazi Island (Malawi).

Velikost

Samec : 9 cm, samice : 7 cm.

Potrava

Řasy, drobní korýši, larvy hmyzu, zooplankton, fytoplankton.

Charakter chování

V době rozmnožování je teritoriální.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 300 litrů a nejméně 120 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Labidochromis, Pseudotropheus, Cynotilapia.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.