Labeotropheus fuelleborni Domwe Island

GPS : 13°58’6″S, 34°49’0″E

Informace



Fotografie: Mark Thomas - Dansk Malawi Import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Domwe Island
GPS: 13°58'6"S, 34°49'0"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 1 až 30 metrů.

Lokalita

Populace : Boadzulu Island (Malawi), Chidunga Rocks (Malawi), Chimwalani Reef (Malawi), Chinyamwezi Island (Malawi), Chinyankwazi Island (Malawi), Chiofu Bay (Malawi), Chirwa Island (Malawi), Chitande Island (Malawi), Chiwi Rocks (Malawi), Chiwindi (Mosambik), Chizumulu Island (Malawi), Chuanga (Mozambique), Domwe Island (Malawi), Gome Rock (Malawi), Harbour Island (Malawi), Hora Mhango (Malawi), Ikombe (Tanzánie), Jalo Reef (Malawi), Katale Island (Malawi), Likoma Island (Malawi), Linganjala Reef (Malawi), Lion Point (Malawi), Lumbila (Tanzania), Luwala Reef (Malawi), Luwino Reef (Malawi), Maingano Island (Malawi), Maison Reef (Malawi), Makanjila rocks (Malawi), Makonde (Tanzánie), Maleri Island (Malawi), Masimbwe Islet (Malawi), Masinje (Malawi), Mbenji Island (Malawi), Mdoka Reef (Malawi), Metangula-North Bay (Mosambik), Minos Reef (Mosambik), Msuli Point (Malawi), Mumbo Island (Malawi), N'kolongwe (Mosambik), Nakantenga Island (Malawi), Namalenje Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Ngwazi (Tanzánie), Nkhudzi Headland (Malawi), Nkhungu Reef (Mosambik), Otter Island (Malawi), Pombo Rocks (Tanzánie), Ruarwe (Malawi), Thumbi East Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi), Zimbawe Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 15 - 17 cm, samice : 12 - 14 cm.

Potrava

Býložravec, řasy. Labeotropheus fuelleborni se krmí výhradně řesami, které jsou pevně přirostlé ke kamenům. Jeho vertikální poloha mu umožňuje krmit se téměř v rovnoběžné poloze s horninou, přičemž jeho tělo je přibližně pod úhlem 30 stupňů. Technika zjískávání potravy je škrábání.

Charakter chování

V období rozmnožování je vnitrodruhově agresivní, teritoriální. Samci obhajují svá teritoria s velkou důrazností, zvláště proti samcům stejného druhu.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 180 cm délky a 60 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic ( 1/2-5 ). Větší skupina by měla být chována v akváriu s minimální délkou 200 cm.

Vhodné druhy

Tropheops, Metriaclima, Cynotilapia, Chindongo.

IUCN - RED LIST