Labidochromis caeruelus Mbowe Island

GPS :

Informace


Fotografie: Mattia Matarrese
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Mbowe Island
GPS:

Místo výskytu

Ve volné přírodě je Labidochromis caeruleus velmi vzácnou cichlidou, která obývá temné jeskyně a štěrbiny mezi skalami, kde hledá potravu na stropní straně hornin. Vyskytuje se na obou stranách severní poloviny jezera v hlubce 10 až 50 metrů. Většina populace tohoto druhu byla nalezena v hloubce 20 metrů. Bylo zjištěno, že jeden druh se nachází v mělkých vodách porostlých rostlinou Vallisneria v hloubce 7-15 metrů, kde se živí šneky v ulitách.

Lokalita

Populace : Cape Kaiser (Tanzánie), Chadagha (Malawi), Hongi island (Tanzánie), Kakusa (Malawi), Lion's Cove (Malawi), Liutche (Mosambik), Londo (Mosambik), Lundo Island (Tanzánie), Lundu (Tanzánie), Magunga Reef (Tanzánie), Manda (Tanzánie), Mbowe Island (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Nkhoso Point (Malawi), Thumbi Point (Tanzánie), Undu Reef (Tanzánie).

Velikost

Samec : 11 cm samice : 9 cm.

Potrava

L. caeruelus patří k hmyzožravcům a tím i k masožravé části cichlid z jezera Malawi. Jeho špičaté zuby v podobě kleští proniknou i do těch nejužších prasklin mezi kameny. Jsou vyjímkou v početné skupině Mbuna. L. caeruleus hledá svou potravu ve skalních štěrbinách a přednostně na stropech velkých jeskyní. V jezeře se živí především larvami hmyzu, korýši, bezobratlými živočichy. Jedna populace tohoto druhu je odlišná svou potravou a živí se šneky v ulitách. V akváriu by tato Mbuna měla dostávat i potravu s vysoký obsah vlákniny a karotenu (Spiruliny) pro lepší růst.

Charakter chování

Stejně jako většina druhů rodu Labidochromis, žije tento druh poněkud osamělý život. V jezeře nebylo pozorováno, že by byl Labidochromis caeruelus vnitrodruhově agrsivní a teritoriální. Labidochromis caeruelus je stále v pohybu za hledáním potravy a nikdy nezůstává dlouho na jednom místě. Tyto Mbuny jsou tolerovány všemi ostatními druhy cichlid v jejich teritoriích. Třecí rituál probíhá kdekoli v jeho přirozeném prostředí. Samci i samice jsou žlutého zbarvení. Jedná se o velmi klidný druh, který by měl být chován s druhy podobné povahy. V době rozmnožování může být tento druh v akváriu teritoriální.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 300 litrů a nejméně 120 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4), skupina (3/6 a víc).

Vhodné druhy

Aulonocara jacobfreibergi, Aulonocara stuartgranti, Aulonocara baenschi, Aulonocara hueseri, Aulonocara maylandi, Sciaenochromis fryeri, Otopharnyx Lithobates, Copadichromis, Placidochromis, Labidochromis perlmutt, některé mbuny.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.