Lethrinops furcifer Chitande Island 

GPS : 10°23’46″S, 34°15’16″E

Informace



Fotografie: Tomáš Vrzal
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chitande Island
GPS: 10°23'46"S, 34°15'16"E

Místo výskytu

Lethrinops furcifer obývá písečnou oblast klidných zátok v hloubce 5 až 10 metrů. Obrovské písčité plochy jsou většinou pokryty tlustou vrstvou sedimentu, které lemují jednotlivé malé skalní útvary, respektive velké kameny. V mělkých oblastech se nacházejí různé rostlin, jako jsou Vallisneria, Ceratophyllum demersum (růžkatec), rákosí (typické stanoviště L. furcifer).

Lokalita

Chitande Island (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Ntekete (Malawi), Same Bay (Malawi), Senga Bay (Malawi), Tchinga Reef (Malawi).

Velikost

Samec : 20 cm, samice : 16 cm.

Potrava

Bezobratlí živočichové, korýši, larvy hmyzu které hledá v písku. Ve velkých skupinách proplouvá biotopem a prohledává písečné a bahnité dno. Ústa zaboří hluboko do sedimentu a nabere do nich písek, který přefiltruje přes žábry.

Charakter chování

L. furcifer je v období rozmnožování teritoriální. Samci staví velké písečné krátery. Tento druh žije stejně jako většina písečných cichlid ve větších skupinách, které se pohybují v nechráněném písečném biotopu dravců. Pobyt ve větší skupině jim zajistí určitý stupeň bezpečí před predátory. Období rozmnožování je od května do srpna. Teritoriální samci neustále zdokonalují svůj hrad z písku, kdy ten nejdominantnější samec má ten největší. Samice a mladiství samci se pohybují v blízkém okolí, kde se shlukují do velkých skupin.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 600 litrů s minimální délkou 180 cm. Doporučený poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/2-3), skupina (5/7-8).

Vhodné druhy

Aulonocara, Protomelas, Placidochromis.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený v důsledku nadměrného rybolovu.