Mchenga flavimanus Chitande Island 

GPS : 10°23’46″S, 34°15’16″E

Informace



Fotografie: Tomáš Vrzal
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chitande Island
GPS: 10°23'46"S, 34°15'16"E

Místo výskytu

Mchenga flavimanus obývá klidné zátoky přechodových a písečných oblastí v hloubce 10 až 25 merů.

Lokalita

Chitande Island (Malawi), Kande Island (Malawi), Mbowe Island (Malawi).

Velikost

Samec : 14 cm, samice : 9 cm.

Potrava

Živí se převážně planktonem.

Charakter chování

Poměrně klidný druh, ale v době rozmnožování je teritoriální a agresivní. Ve volné přírodě buduje písečné jamky, které poměrně intenzivně brání proti jiným samcům. Samice a mladiství samci se shromažďují ve velkých skupinách, kde několik metrů nad písčitým dnem loví plankton.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v tlamce samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 170 cm. Doporučený poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/2-3).

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.