Melanochromis auratus Chidunga Rocks

GPS : 13°57’46″S, 34°33’35″E

Informace



Fotografie: Mark Thomas - Dansk Malawi Import, Společnost Hagebycikliden
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chidunga Rock
GPS: 13°57'46"S, 34°33'35"E

Místo výskytu

Endemický k jezeru Malawi, kde se vyskytuje v jižní části jezera u Jalo Reef a podél celého západního pobřeží, až do Crocodile Rock. Tento druh obývá skalnatou a přechodovou oblast v hloubce 5 a ž 15 metrů.

Lokalita

Populace : Chidunga Rocks (Malawi), Chinyamwezi Island (Malawi), Domwe Island (Malawi), Maleri Island (Malawi), Masasa Reef (Malawi), Mbenji Island (Malawi), Monkey Bay (Malawi, typ lokapity), Mumbo Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Namalenje Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Nkhomo Reef (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Otter Island (Malawi), Thumbi East Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 11 cm, samice : 9 cm.

Potrava

Řasy, plankton, sinice, mikroorganismy.

Charakter chování

Vnitrodruhově agresivní, teritoriální. Třecí rituál probíhá v malých jeskyních nebo podél skály.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 400 litrů a nejméně 150 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4). Ideální větší skupina čítající 15 a víc kusů.

Vhodné druhy

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.