Melanochromis melanopterus Chidunga Rock

GPS : 13°57’46″S, 34°33’35″E

Informace



Fotografie: Tomáš Vrzal
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chidunga Rock
GPS: 13°57'46"S, 34°33'35"E

Místo výskytu

Tento druh preferuje skalnatý biotop a vyjímečně jej můžeme spatřit v přechodové oblasti. 

Lokalita

Ababi Island (Malawi), Chidunga Rocks (Malawi), Chilucha Reef (Mosambik), Chinuni (Mosambik), Chiwi Rocks (Malawi), Chiwindi (Mosambik), Cobwé (Mosambik), Domwe Island (Malawi), Likoma Island (Malawi), Linganjala Reef (Malawi), Liuli (Tanzánie), Londo Bay (Mosambik), Maingano Island (Malawi), Makulawe Point (Malawi), Maleri Island (Malawi), Mbenji Island (Malawi), Membe Island (Malawi), Minos Reef (Mosambik), Monkey Bay (Malawi, typ lokality), Mumbo Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Taiwanee Reef (Mosambik), Thumbi East Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi), Undu Reef (Tanzánie).

Velikost

Samec : 14 cm, samice : 11 cm.

Potrava

Malé mbuny, plankton, řasy, mikroorganismy.

Charakter chování

V akváriu může být teritoriální a vnitrodruhově agresivní. V jezeře jsou zřídka vidět teritoriální samci. To se děje jen tehdy pokud je populace příliš hustá a samci jsou blízko sebe.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů a nejméně 160 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4). Větší skupina by měla být chována v akváriu s minimální délkou 200 cm.

Vhodné druhy

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.