Metriaclima aurora Mitande

GPS : 14°0’51″S, 34°48’24″E

Informace



Fotografie: Mark Thomas - Dansk Malawi Import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Mitande
GPS: 14°0'51"S, 34°48'24"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý a přechodový biotop v hloubce 7 až 15 metrů.

Lokalita

Domwe Island (Malawi), Likoma Island (Malawi), Mala Point (Mosambik), Mbweca Rocks (Mosambik), N'kolongwe (Mosambik), Ndomo Point (Malawi), Otter Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi), Tumbi Point (Mosambik), Yofu Bay (Malawi).

Velikost

Samec : 10 - 14 cm, samice : 8 - 12 cm.

Potrava

Řasy, fytoplankton, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a brání svá teritoria pod kameny. Samice a mladiství samci tvoří větší hejna, kde v povrchové vodě loví plankton.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 400 litrů a nejméně 150 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jedn samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Tropheops, Labeotropheus, Chindongo.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.