Metriaclima sp. ‚zebra gold‘ Lion’s Cove

GPS : 11°23’48″S, 34°16’16″E

Informace



Fotografie: Malawimbunas Patrice
Video: Tommaso Gasperini
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Lion’s Cove
GPS: 11°23'48"S, 34°16'16"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý a přechodový biotop v hloubce 5 až 10 metrů.

Lokalita

Charo (Malawi), Kawanga (Malawi), Kakusa (Malawi), Lion's Cove (Malawi), Mara Rocks (Malawi), Mbowe Island (Malawi), Mundola Point (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Ruarwe (Malawi).

Velikost

Samec : 12 - 15 cm, samice : 10 - 12 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V době rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě brání svá teritoria, výklenky mezi skalami, do kterých se snaží nalákat samice ke tření.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 400 litrů a nejméně 150 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jedn samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Tropheops, Labeotropheus, Pseudotropheus (Maingano), Chindongo.

IUCN - RED LIST