Metriaclima sp. ‚zebra patricki‘ Chidunga Rock

GPS : 13°57’46″S, 34°33’35″E

Informace



Fotografie: Malawimbunas Patrice
Video: Pete Barnes
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chidunga Rock
GPS: 13°57'46"S, 34°33'35"E

Místo výskytu

Tento druh obývá písečný a přechodový biotop v hloubce 5 až 25 metrů.

Lokalita

Ababi Island (Malawi), Chidunga Rocks (Malawi), Jalo Bay (Malawi), Jalo Reef (Malawi), Maleri Island (Malawi), Mbenji Island (Malawi), Nkhomo Reef (Malawi), Namalenje Island (Malawi).

Velikost

Samec : 11 cm, samice : 9 cm.

Potrava

Diatom, bezobratlí živočichové, plankton, fytoplankton, mikroorganismy, které hledá v sedimentu.

Charakter chování

Vnitrodruhově agresivní, teritoriální. Ve volné přírodě samci staví písečné jamky pod kameny, kde se snaží nalákat samice ke tření. 

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 400 litrů a nejméně 150 cm délky a 50 cm šířky. Poměr pohlaví ; jedn samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

IUCN - RED LIST