Protomelas fenestratus Maleri Island

GPS : 13°53’54″S, 34°38’1″E

Informace



Fotografie: Společnost Hagebycikliden
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Maleri Island
GPS: 13°53'54"S, 34°38'1"E

Místo výskytu

Protomelas fenestratus obývá skalnatou a přechodovou zónu bohatou na sediment v hloubce 5 až 20 metrů.

Lokalita

Boadzulu Island (Malawi), Chiofu Bay (Malawi), Chitande Island (Malawi), Chitimba Bay (Malawi), Domwe Island (Malawi), Gallireya Reef (Malawi), Gome Rock (Malawi), Katale Island (Malawi), Luwala Reef (Malawi), Maleri Island (Malawi), Mdoka Reef (Malawi), Mumbo Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Ntekete (Malawi), Otter Island (Malawi), Pombo Rocks (Tanzánie), Thumbi East Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 15 cm, samice : 12 cm.

Potrava

Larvy hmyzu, korýši, bezobratlí živočichové, mikroorganismy, plankton, zooplankton.

Charakter chování

Jedná se o poměrně klidný druh, ale v době rozmnožování je teritoriální. Samci budují menší písečné jamky v blízkosti skal a velkých kamenů, kde se snaží nalákat samic ke tření. Samice a mladiství samci neustále proplouvají v menších skupinách biotopem a hledají potravu.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 600 litrů s minimálním délkou 180 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.