Protomelas Ornatus Katale Island

GPS : 10°27’17″S, 34°17’8″E

Informace



Fotografie: Společnost Hagebycikliden
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Katale Island
GPS: 10°27'17"S, 34°17'8"E

Místo výskytu

Protomelas ornatus obývá mělké písečné a přechodové oblasti bohaté na sediment v hloubce 1 až 15 metrů.

Lokalita

Charo (Malawi), Chewere (Malawi), Chiofu Bay (Malawi), Chitande Island (Malawi), Chilumba Harbour (Malawi), Gome Rock (Malawi), Katale Island (Malawi), Lupingu (Tanzánie), Maleri Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Ndumbi Rocks (Malawi), Ntekete (Malawi).

Velikost

Samec : 25 cm, samice : 17 cm.

Potrava

Masožravec, který se živí malým potěrem cichlid, larvami hmyzu, bezobratlými živočichy. Tlusté špičaté rty používá k utěsnění mezer a trhlin ve skále, kde se ve štěrbinách ukrývají malé mbuny před predátory. Kořist je vysáta ze svého úkrytu přímo do úst ryby. Je-li dostupný plankton (v závislosti na ročním období), tak jim nepohrdne a poměrně lačně jej pojídá.

Charakter chování

Samci jsou v období rozmnožování teritoriální a agresivně brání svá teritoria, polokruhové písečné jamky podél velkých skal nebo na okraji kamenů. Dospělí a mladiství jedinci proplouvají v menších skupinách biotopem a hledají společně potravu.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 800 litrů s minimálním délkou 200 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený v důsledku nadměrného rybolovu.