Protomelas sp. ‚hertae‘ Thumbi West Island

GPS : 14°0’51″S, 34°48’24″E

Informace



Fotografie: Společnost Hagebycikliden
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Thumbi West Island
GPS: 14°0'51"S, 34°48'24"E

Místo výskytu

Protomelas sp. ‘hertae’ obývá skalnatou a přechodovou zónu mělkých oblastí v hloubce 5 až 15 metrů.

Lokalita

Chiwi Rocks (Malawi), Linganjala Reef (Malawi), Maingano Island (Malawi), Maleri Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi).

Velikost

Samec : 20 cm, samice : 16 cm.

Potrava

Hmyz, larvy hmyzu, bezobratlí živočichové.

Charakter chování

Samci jsou v období rozmnožování teritoriální a brání svá teritoria jeskyně mezi skalami.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 800 litrů s minimálním délkou 200 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST