Protomelas sp. ‚steveni imperial‘ Gome Rock

GPS : 13°30’44″S, 34°52’1″E

Informace



Fotografie: Markus Bredehöft
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Gome Rock
GPS: 13°30'44"S, 34°52'1"E

Místo výskytu

Protomelas sp. ‘steveni imperial’ obývá skalnatou a přechodovou oblast bohatou na sediment v hloubce 5 až 20 metrů.

Lokalita

Charo (Malawi), Chiloelo (Mosambik), Chiofu Bay (Malawi), Chiwi Rocks (Malawi), Chizumulu Island (Malawi), Chuanga (Mosambik), Cobwé (Mosambik), Gome Rock (Malawi), Linganjala Reef (Malawi), Lion's Cove (Malawi), Londo Bay (Mosambik), Lumbaulo (Mosambik), Lupingu (Tanzánie), Maingano Island (Malawi), Makonde (Tanzánie), Malopa (Malawi), Mbweca Rocks (Mosambik), Minos Reef (Mosambik), Nametumbwe (Malawi), Ndonga (Tanzánie), Ndumbi Point (Tanzánie), Ndumbi Rocks (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Pombo Rocks (Tanzánie), Thumbi Point (Tanzánie), Thundu (Mosambik), Tumbi Point (Mosambik), Yofu Bay (Malawi).

Velikost

Samec : 14 cm, samice : 12 cm.

Potrava

Řasožravec který se živí převážně řasami, rozsivkami, planktonem. Řasy nasávají z úzkých štěrbin a plankton v otevřené vodě.

Charakter chování

Protomelas sp. ‘steveni imperial’ je v období rozmnožování teritoriální a agresivní vůči jiným samcům. Samci jsou vázáni na kameny a skalní plochy s tenkou vrstvou písku, kde se snaží nalákat samice ke tření.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 800 litrů s minimálním délkou 200 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST