Protomelas sp. ‚steveni taiwan‘ Taiwane Reef

GPS : 11°57’26″S, 34°35’17″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Taiwane Reef
GPS: 11°57'26"S, 34°35'17"E

Místo výskytu

P. sp. 'steveni taiwan' obývá čisté skalní oblasti, které tvoří převážně obrovské balvany. Teritoriální samci obhajují teritoria na skalách v hloubce okolo 15 metrů. Většinu roku je kolem útesu silný proud a někdy je tak silný, že i pro potápěče je obtížné plavat a to dokonce i s ploutvemi! Tyto silné proudy donutily Ch. saulosi, P. sp. 'steveni taiwan' usadit se v hlubších oblastech. Samice mohou být někdy viděny v mělké vodě, ale obvykle se pohybují hlouběji ve volných skupinách čítajících 25 jedinců.

Lokalita

Higga Reef (Tanzánie), Ngkuyo Island (Tanzánie), Taiwanee Reef (Mosambik).

Velikost

Samec : 17 cm, samice : 13 cm.

Potrava

Řasožravec, řasy, plankton.

Charakter chování

Teritoriální samci brání velkou část na horní straně velkého kamene. Potravu zjískává z okolí jeho teritoria, nikoliv z místa kde se rozmnožuje, což často svědčí o volném růstu řas. Proto své teritorium brání proti všem býložravým druhům.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 600 litrů s minimálním délkou 180 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST