Protomelas taeniolatus Namalenje Island

GPS : 13°43’50″S, 34°38’27″E

Informace



Fotografie: Elton Panagi - Lake Malawi Imports
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Namalenje Island
GPS: 13°43'50"S, 34°38'27"E

Místo výskytu

Protomelas taeniolatus obývá skalnatou a přechodovou oblast bohatou na sediment v hloubce 5 až 10 metrů.

Lokalita

Boadzulu Island (Malawi), Chewere (Malawi), Chidunga Rocks (Malawi), Chimwalani Reef (Malawi), Chiofu Bay (Malawi), Chitande Island (Malawi), Domwe Island (Malawi), Gallireya Reef (Malawi), Gome Rock (Malawi), Hora Mhango (Malawi), Katale Island (Malawi), Lupingu (Tanzánie), Luwala Reef (Malawi), Magunga Reef (Tanzánie), Makonde (Tanzánie), Maleri Island (Malawi), Masasa Reef (Malawi), Mbenji Island (Malawi), Mdoka Reef (Malawi), Mphanga Rocks (Malawi), Mumbo Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Namalenje Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi), Ngwazi (Tanzánie), Nkanda (Tanzánie), Nkhata Bay (Malawi), Nkhomo Reef (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Ntekete (Malawi), Otter Island (Malawi), Pombo Rocks (Tanzánie), Senga Bay (Malawi), Thumbi East Island (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi), Undu Reef (Tanzánie), Zimbawe Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 18 cm, samice : 15 cm.

Potrava

Řasožravec, řasy, plankton. Řasy nasává z malých štěrbin ve skalách a plankton v otevřené vodě.

Charakter chování

Samci brání svá teritoria velké kameny, plochy kamenů a jsou poměrně agresivní a dominantní vůči všem druhům, kteří naruší jeho teritorium. Třecí rituál províhá vždy na odpovídající skále. Vajíčka jsou oplodněny uvnitř úst samice.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 600 litrů s minimálním délkou 170 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4).

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený v důsledku nadměrného rybolovu.