Protomelas virgatus Nkhata Bay

GPS : 11°36’28″S, 34°17’59″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import, Markus Bredehöft
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Nkhata Bay
GPS: 11°36'28"S, 34°17'59"E

Místo výskytu

Protomelas virgatus obývá skalnatou a přechodovou oblast bohatou na sediment v hloubce 10 až 30 metrů.

Lokalita

Chidunga Rocks (Malawi), Harbour Island (Malawi), Kanchedza Island (Malawi), Namalenje Island (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Tsano Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 13 - 15 cm, samice : 11 cm.

Potrava

Potrava se skládá převážně z řas, rozsivek a mikroorganismů.

Charakter chování

Teritoriální samci obhajují plytké písečné jamky na vrcholku skály. Tyhle teritoria jsou velmi mělká a skládají se z jediné tenké vrstvy písku rozložené přes plochý kámen. Průměr teritoria je přibližně 50 cm. Samice se vyskytují jednotlivě a většinu času tráví pojídáním řas na skalách. Samci jsou v období rozmnožování teritoriální a agresivní vůči samcům stejného druhu.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 600 litrů s minimálním délkou 170 cm. Poměr pohlaví ; jeden samce a více samic (1/2-4). Větší skupina (3/5-8) by měla být chována v akváriu s minimální délkou 200 cm.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.