Pseudotropheus elegans Ngara (Acei white – tail)

GPS : 10°13’10″S, 34°7’7″E

Informace



Fotografie: Ricky Ward, Hagebycikliden
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Ngara
GPS: 10°13'10"S, 34°7'7"E

Místo výskytu

Tento druh obývá písečnou zónu, kde se nachází kameny, kořeny a větve stromů. Jedná se o druh s mnoha barevnými variantami, které se nacházejí v zálivu Chilumba a v blízkosti ostrovů Chitande Island, Ngara a Kasinda.

Lokalita

Populace : Chilumba Harbour (Malawi), Chitande Island (Malawi), Itungi Port (Tanzánie), Ngara (Malawi), Selewa (Malawi).

Velikost

Samec : 10 - 12 cm, samice : 8 - 10 cm.

Potrava

Řasy, mikroorganismy, plankton.

Charakter chování

Poměrně klidný druh, který by měl být chován s druhy podobné povahy.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 350 litrů s minimální délkou 130 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metreiaclima lanisticola , Lodotropheus sprangerae.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.