Pseudotropheus interruptus Chizumulu Island

GPS : 12°0’26″S, 34°36’41″E

Informace



Fotografie: Karl Bonney
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chizumulu Island
GPS: 12°0'26"S, 34°36'41"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 4 až 23 metrů.

Lokalita

Populace : Chiwi Rocks (Malawi), Chizumulu Island (Malawi), Likoma Island (Malawi, vzácný), Machili Island (Mosambik), Mbuzi Island (Malawi, vzácný), Membe Island (Malawi), Same Bay (Malawi), Thumbi West Island (Malawi, vzácný).

Velikost

Samec : 10 cm, samice : 8 cm.

Potrava

Býložravec, řasy, diatom, modrozelené řasy (cyanobacteria), bezobratlí živočichové.

Charakter chování

Ve volné přírodě tento druh nevykazuje přílišnou agresivitu a není teritoriální. V akváriu může být teritoriální a agresivní k samcům stejného druhu.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 350 litrů s minimální délkou 130 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Labeotropheus, Metriaclima, Tropheops, Chindongo, Labidochromis.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikován podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.