Taeniolethrinops furcicauda Malopa

GPS : 13°37’40″S, 34°51’17″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Malopa
GPS: 13°37'40"S, 34°51'17"E

Místo výskytu

Taeniolethrinops furcicauda obývá mělké vody v přechodových a písečných oblastech, které jsou pokryty silnou vrstvou sedimentu v hloubce 5 až 40 metrů.

Lokalita

Border (Malawi), Chiofu Bay (Malawi), Liwani (Malawi), Luwala Reef (Malawi), Lumessi (Mosambik), Malopa (Malawi), Narungu (Malawi), Senga Bay (Malawi).

Velikost

Samec : 25 cm, samice : 20 cm.

Potrava

Bezobratlí živočichové, korýši, larvy hmyzu. Potravu hledá hluboko v písku.

Charakter chování

Taeniolethrinops furcicauda je v období rozmnožování teritoriální. Samci budují obrovské písečné ktátery o průměru 3 metrů, kde se snaží nalákat samice ke tření. Samice a mladiství jedinci migrují ve větších skupinách přes biotop, což jim při hledání potravy zajišťuje větší bezpečí před predátory.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 1000 litrů s minimálmí délkou 250 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/2-3). Ve velkých akvarijích velmi dobře fungují i větší skupiny s několika samci.

Vhodné druhy

Cyrtocara moorii, Protomelas annectens, Placidochromis sp. ‘phenochilus gisseli’.

IUCN - RED LIST

Tento druh je klasifikováno podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jako ohrožený.