Tropheops kumwera Boadzulu Island

GPS : 14°15’20″S, 35°8’29″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Boadzulu Island
GPS: 14°15’20″S, 35°8’29″E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 3 až 40 metrů.

Lokalita

Populace : Boadzulu Island (Malawi, typ lokality), Domwe Island (Malawi), Harbour Island (Malawi), Kanchedza Island (Malawi), Masasa Reef (Malawi), Nkhudzi Headland (Malawi), Tsano Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 9 - 11 cm, samice : 8 cm. 

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální. Ve volné přírodě samci brání svá teritoria, jeskyně mezi skalami, nebo plochy kamenů. Třecí rituál probíhá pod skálou, kde samci vyhloubí písečnou jamku. Zde se snaží nalákat samice ke tření.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 160 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Pseudotropheus.

IUCN - RED LIST