Tropheops sp. ‚black dorsal‘ Luwala Reef

GPS : 13°45’58″S, 34°56’15″E

Informace



Fotografie: Henrik Brik Pedersen
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Luwala Reef
GPS: 13°45'58"S, 34°56'15"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 3 až 15 metrů.

Lokalita

Chimwalani Reef (Malawi), Luwala Reef (Malawi), Makanjila rocks (Malawi).

Velikost

Samec : 10 - 11 cm, samice : 8 - 9 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě samci brání svá teritoria, jeskyně mezi skalami nebo plochy kamenů. Třecí rituál probíhá pod skálou v písku.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 160 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Pseudotropheus.

IUCN - RED LIST