Tropheops sp. ‚chilumba‘ Chilumba Harbour

GPS : 10°25’50″S, 34°15’44″E

Informace



Fotografie: Carsten Jensen Gissel - Dansk Malawi import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chilumba
GPS: 10°25'50"S, 34°15'44"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatou a přechodovou oblast 3 až 15 metrů.

Lokalita

Populace : Chilumba Harbour (Malawi), Chitande Island (Malawi), Katale Island (Malawi), Mdoka Reef (Malawi), Mphanga Rocks (Malawi).

Velikost

Samec : 12 - 15 cm, samice : 10 - 12 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě samci brání svá teritoria kameny nebo plochy kamenů. Tření ryb probíhá pod kameny v písku.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 170 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Pseudotropheus.

IUCN - RED LIST