Tropheops sp. ‚elongatus mbako‘ Undu Reef

GPS : 11°22’21″S, 34°52’59″E

Informace



Fotografie: Malawimbunas Patrice
Video: Tommaso Gasperini
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Undu Reef
GPS: 11°22'21"S, 34°52'59"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 5 až 20 metrů.

Lokalita

Undu Reef (Tanzánie), Yofu Bay (Malawi).

Velikost

Samec : 10 - 11 cm, samice : 8 - 9 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě samci brání svá teritoria kameny nebo plochy kamenů. Třecí rituál probíhá na skále nebo uvnitř jeskyní.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 170 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Melanochromis.

IUCN - RED LIST