Tropheops sp. ‚lilac‘ Chidunga Rocks

GPS : 13°57’46″S, 34°33’35″E

Informace



Fotografie: Ricky Ward - UK aquatic import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chidunga Rocks
GPS: 13°57'46"S, 34°33'35"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatou a přechodovou oblast v hloubce 3 až 25 metrů.

Lokalita

Chidunga Rocks (Malawi), Maleri Island (Malawi), Mumbo Island (Malawi), Nakantenga Island (Malawi), Nankoma Island (Malawi).

Velikost

Samec : 10 - 11 cm, samice : 8 - 9 cm.

Potrava

Řasy, plankton.

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě samci brání svá teritoria, jeskyně mezi skalami nebo plochy kamenů. Třecí rituál probíhá pod skálou v písku.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 160 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Pseudotropheus.

IUCN - RED LIST