Tropheops sp. ‚red cheek‘ Chiwi Rock

GPS : 12°2’19″S, 34°36’36″E

Informace



Fotografie: Mark Thomas - Dansk Malawi Import
Video:
Text: Tomáš Vrzal
Oblast: Chiwi Rock
GPS: 12°2'19"S, 34°36'36"E

Místo výskytu

Tento druh obývá skalnatý biotop v hloubce 1 až 19 metrů.

Lokalita

Chiwi Rocks (Malawi), Chizumulu Island (Malawi), Likoma Island (Malawi), Linganjala Reef (Malawi), Nkhata Bay (Malawi), Thumbi West Island (Malawi), Tsano Rock (Malawi).

Velikost

Samec : 12 cm, samice : 10 cm.

Potrava

Řasy, plankton (krmí se pod úhlem 45 stupňů).

Charakter chování

V období rozmnožování je teritoriální a vnitrodruhově agresivní. Ve volné přírodě poměrně intenzivně brání své teritorium plochy velkých kamenů.

Odchov

Celá inkubace jiker se odehrává v ústech samičky přibližně 3 až 4 týdny. Samec okamžitě po vytření samici opouští a tímto jeho rozmnožovací povinnosti končí. Během inkubace samice nepřijímá potravu. Jakmile potěr v ústech samice stráví celý žloutkový váček, začne ho vypouštět z úst ven.

Akvárium

Akvárium od 500 litrů s minimální délkou 160 cm a šířkou 50 cm. Poměr pohlaví ; jeden samec a více samic (1/3-4).

Vhodné druhy

Metriaclima, Labeotropheus, Chindongo, Pseudotropheus.

IUCN - RED LIST